Spang Terna

  • Født: 18.04.2009

    Spang Terna med sitt føll av 2018, Hassel Lotte.
  • Eier: Anders Berntsen og Raymond Hope
  • Oppdretter: Toralf Øvergaard
  • Oppstallet: Lørge Hestalsgard

Spang Terna ble henta fra friskusen Håkon Johannes Nordland sommeren 2016. Han hadde brukt henne som familie- og ridehest, men var villig til å la henne gå da han hadde vel mye hest på gården sin. Terna er en kraftig plugg i motsetning til hennes helbror Spang Mobest som faktisk stod hos Lars Romtveit en periode. Den karen fikk med med seg 2 seire på sitt opphold på Lørge.

Spang Mobest som var en hengslete vallak har faktisk en annen helbror som er mer kjent, nemlig Spang Kinge.Spang Kinge vartet opp med V75-seire sørpå før han dro nordover. Der oppe har han enda ikke vunnet, men forhåpentligvis har nok denne kapasitetstraveren litt mer å utrette enda.

Av andre søsken finner vi Spang To Jo med 7 seire og Spang Bitte med 2 seire. Spang Terna er med andre ord den eneste i søskenrekken som ikke har gått travløp.

Nå synes muligens noen av det er litt spesielt at man tar inn en helt umerrittert hoppe i avlen, men vi er hellig overbevist om at blodlinjer rager langt over løpsprestasjoner når man skal finne avlshopper.

Vi kan f.eks. nevne at Bork Odin som er den mest populære avlshingsten om dagen har en lang rekke av ustartede hopper i morslinjen sin.

Spang Terna kopierer over 90% av stamtavlen til Tekno Odin med Pål Jenta som oldemor, Moe Odin som far og Spang Best som morfar. Tekno Odin er for sikkerhets skyld også etter en ustartet mor, Lyana. Og Lyana er også etter en ustartet mor, Pållyana – som også har mye bra avkom etter seg.

Stamtavle

Det fins et ankepunkt i stamtavlen her. Det er Espe Blesa som hadde dårlig uttelling på sine avkom. Dog er det alt annet enn uvanlig at en morslinje kan få et lite «downswing» for så å slå ut i det helt store. Et lite minus i kanten er det uansett selv om vi er sterkt bevisst på hvor mye deviasjon og varianse kan lure de som skal forstå virkeligheten.

Minuser og plusser slått sammen havnet uansett Terna blant de 6 avlshoppene vi så oss etter. Hun ble vurdert opp mot om lag 150 andre salgsvarer. Hennes først føll ble dog ikke helt som vi ønsket oss. Vi begav oss ut på en bevisst innavlskombinasjon med Moe Odin og Storeng Silva som komponenter.

Hassel Jerva ble et vakkert og livskraftig føll, men hun var ikke så rettstilt som et føll bør være.

Føll kan endre seg mye i kroppen etter hvert som det vokser. Lars mente vi trygt kunne gi føllet mer tid, men det er mye jobb med å forme unghester. Dermed landet vi likevel på å finne ny eier slik at vårt resterende materiell heller kunne få ekstra oppmerksomhet. Hassel Jervaeies nå av Asbjørn og Martine Wessel.

Forøvrig har Hassel Jerva nå fått seg en helsøster som er svært korrekt, Hassel Lotte som er avbildet ovenfor i profilbildet.