Lyssjø Eldi

  • Født: 24.04.2008

    Lyssjø Eldi med Hassel Linda (f. 2017)
  • Eier: Anders Berntsen og Raymond Hope
  • Oppdretter: Geir Snekkerhaugen
  • Oppstallet: Lørge Hestalsgard

Lyssjø Eldi er en brun hoppe etter Elding og Maurstad Mai. Hun kom til hos fra Else T. Parker som faktisk var i ferd med å realisere en meget fin traver før uhellet var ute.

Lyssjø Eldi viste tidlig talentet sitt og er ei særdeles rettstilt og vakker hoppe med det beste lynne man kan tenke seg. Hun vant sine to første løp som unghest og var nr 2 i Vinvaras Æresløp.

Bare dager hun hun skulle ut i hoppederby ble hun sparket ned i luftegården. I dette ulykksalige tilfellet røk gaffelbåndet.

Det resulterte i 14 måneders skadeopphold. Etter denne skaden ble hesten aldri som før, og det var bare råd å holde henne tidvis i sammen.

Vi ble enige med tidligere eier om at vi skulle få overta henne etter hun selv hadde fått et avkom.

Stamtavle

Maurstad Mai som er mor til Eldi er den beste hoppen vi har fått etter legenden Bork Rigel. Akkurat dette var noe vi tente på. Bork Rigel ble ikke den store faren man hadde trodd i avlen, men ofte er det slik at gode blodlinjer som underpresterer i første instans plutselig blomstrer i perifere ledd, spesielt i visse kombinasjoner. Dette vil bli rørt ved under avkomsanalyser.

Det snakkes mye om at vi bruker for få hingster i avlen, men man kan også si at oppdrettere tvinges til å tenke kommersielt og dermed avler på mye de samme morslinjene. Således får de klassiske morslinjene hundrevis av hester over 3-4 generasjoner. Med så mange hester i spill blir det selvfølgelig lettere å finne unntakshester også.

Eldi er en hoppe som tilhører en smal forgreining som vi mistenker kan være meningsfullt å følge opp.

Morslinjen går tilbake til Stålhetta som har vært grobunnen til en stor æra av hester som f.eks. Sady som må sies å være en av kaldblodshistoriens beste hopper med sine smått utrolige 80 seire. Vi snakker med andre om en morslnije tuftet på 1 av de 2 ØK-slagene.

Greinen til Lyssjø Eldi og Maurstad Mai er det jeg vil kalle en mindre hardtsatsende slekt med svært få hester i seg. Dog kan det være at det er minst like mye potensiale blodsmessig her som f.eks. en litt mer merrittert gren av treet.

For oss som er akademisk interesserte oppdrettere i motsetning til de kommersielle oppdretterne vil det være en ekstra tilfredsstillelse om vi får fram topphester fra morslinjer litt under raderen.

Eldi har forøvrig gode hoppesøsken. Lyssjø Faxa har 13 seire,  mens Lyssjø Oda og Vesle Maia har hhv. 3 og 7 seire hver så langt i karrierens sin.