Ljønna

Ljønna e. Ljønar u. Grasiøs
Født: 1948
Eier: Jan Schou

For å treffe allmenheten fra starten så har Ljønna samme mor som velkjente Steggbest. Om man titter på historiske bilder av forgjengerne til Grasiøs(mor til Ljønna) så bærer disse tydelige innslag av blandingsrase og araberblod. Araberhesten ble nyttet for å tilføre hurtighet, utholdenhet og sterk beinføring.

Nå skal vi se videre på hvorfor vi har valgt å satse på denne morslinjen, og hvor viktig dette blodet har har vært for det vi idag kaller kaldblodsrasen. Vi har under presentasjonen av Haukeli-hestene sagt at vi synes Ljønna må være bortimot den beste avlshoppen gjennom kaldblodshistorien.

Avkom fra Ljønna:

  1. Jahn Sjur (1954) 15 seire og avlsgigant
  2. Marinus (1961) 28 seire
  3. Jahnuar (1963) 7 seire og derbyvinner, også helsøsken av Elene Best og Jahn Sjur
  4. Elene Best (1964) Helsøster til Jahn Sjur og Jahnuar-nøkkelhesten i Haukeli Nora og Haukeli Hildur
  5. Kark (1967) 22 seire
  6. Lara (1968) 14 seire
  7. Lille Marinus (1969) 9 seire
  8. Knaust( 1970) 27 seire
Jahn Sjur

Jahn Sjur har kanskje vært den viktigste hingsten i norsk kaldblodshistorie. Odd Herakles har Jahn Sjur 7 steder i stammen!

Troll Jahn(89 seire) som er sønn av Jahn Sjur har over 1000 avkom.

Nå begynner det sansynligvis å skinne gjennom hvorfor vi har hatt lyst til å bruke nettopp Haukeli-hestene representert med Elene Best til avl. Helsøsterblodet i direkte morslinje fra Haukeli- hestene kombinert med riktig hingst er mildt sagt en potensiell bombe- i hvert fall er det dette vi håper på! Jahn Sjur vil få et eget kapittel på siden vår hvor man tydeligere vil se hvor enormt viktig han har vært i avlen.

Elene Best fikk Tollef (23 seire) som sitt beste avkom, og hun fikk dermed ikke den samme uttellingen som Ljønna i avlen. Dette kan det dog være mange grunner til. Det blir for spesielt å prøve å forklare det. Det vi heller vil påstå er at det lå litt i kortene av det skulle eksplodere på sikt. Grunnen til dette er at når det har gått noen tiår så er hoppene med Elene Best i morslinjen i posisjon til å matche godt mot avlshingster som har Jahn Sjur i stammen.

Haukeli Stjerna som er mor til Hildur og Nora fikk vinnere på løpebånd uansett far. Nå er det slik at vi håper å kunne bruke både Nora og Hildur på en måte som gjør at vi treffer godt mot det vi vil forsterke, nemlig Jahn Sjur så får tiden vise om vi får den uttellingen vi mener vi «fortjener»…-spennende skal det bli!