Haukeli Hildur

Vakre Hildur! Ei litt utypisk hoppe egentlig med sitt kraftige halsparti og muskuløse forpart.
  • Født: 13.05.2008
  • Eier: Anders Berntsen og Raymond Hope
  • Oppdretter: Norvald Anthun
  • Oppstallet: Lørge Hestalsgard

Haukeli Hildur er vår eneste Elding-frie avlshoppe. Etter vårt skjønn er hun helt unik. Det er uhyre skjeldent å finne kombinasjonen moderne stamme, konkurransedyktig traver og Elding-fri.

Elding-fri er som regel synonymt med lav avlsindeks. Dette er ikke tilfelle for Hildur som scorer pene 118 med Fakse som far. Hun esktremt lave 3.1 i innavlskoeffient, og hun danner videre ekstremt lavt innavl mot bortimot alt av hingster. Hun har heller ikke rørt Alm Viktor som også er Elding-fri.

Stammen er moderne. Andre som kan skilte med Eldring-frie kvalitetshopper har som regel dette i form av det vi vil kalle altfor gammel morfar. Hva angår hoppas kvaliter på travbanen så var hun som regel uslåelig de gangene hun fungerte. Hoppa hadde dog sine helseproblemer. Ifølge Odd Storetvedt kunne dette blitt en unntakshest om hun hadde blitt trent mer konservativt som 2-åring.

Hoppa kom til Lørge senhøsten 2016 drektig med Tomeld Ø.K. fra Heidrun Moen som holder til på Voss. Hildur leverte oss et flott hingsteføll 07.05.20017. Hassel Jahn har egen profil.

Stamtavle

Hildur kan på sett og vis deles opp i 3. Vi finner en morfar-del i Fakse som krysser ut mot det meste.

Derretter har har vi Bork Rigel som mormors far som vi mener er en stamtavle som vil gjøre opp for seg etter å ha ikke levd opp til forventningene som far. Vi har faktisk gått så langt at vi har lagt oss på Bork Rigel som mormors far på hele 3 av 6 avlshopper. Bork Rigel er morfar til Bork Odin som leverer stort i avlen, og vi er klare på at Bork Rigel er en kvalitetsfylt byggekloss.

Morslinjen hennes er Aasta som er samme rot som velkjente Solbergstjerna. Mollyn-oppdrettet har også samme rot, men det som er spesielt for Haukeli Hildur er at hun har Elene Best i direkte morslinje. Elene Best er helsøster til avlskongen Jahn Sjur, og det er tungtveiende for vår del.

Morslinjen fra Elene Best gir oss fint lite empiri kontra de store klassiske linjene som Støva og Solbergstjerna. Vi har valgt å følge opp deler av arven fra Norvald Anthun og Haukeli Stjerna fordi vi tror at dette er en morslinje som kan få sin rette plass på kartet i framtiden.

Hildur med sin søskenflokk teller 8 hester. Om vi tar bort Haukeli Mia som måtte bøte med livet tidlig står vi igjen med 7 hester. Vi snakker om 6 løpshester som alle har vunnet minst 4 løp og en nybliven 3-åring ved navn Haukeli Prinsen som som ligger an til å bli meget bra.

Spesielt verdt å framheve er Haukeli Expressen(6år) med 11 seire så langt. Expressen virker å kunne nå ganske så langt. Haukeli Hildur selv fikk 8 seire selv på sin korte karriere. Beste hoppe i flokken er Haukeli Nora med 13 seire og 49 trippelplasser.