Hassel Jahn

  • Født: 24.04.2017
  • Eier: Anders Berntsen og Raymond Hope
  • Oppdretter: Anders Berntsen og Raymond Hope
  • Trener: Lars O. Romtveit

Hassel Jahn er den eneste hingsten vi har fra årgangen 2017. Det dreier seg på sett og vis om halmstrået vårt til å kunne få fram en kandidat til åpen klasse i dette kullet. Han er svært velskapt, og det er meget vel en type det kan bo mye i. Det skal uansett sies at han foreløpig er nokså reservert ovenfor tobeinte så vi går nok en utfordrende vår i møte.

På den andre siden har han blitt jevnt mer tillitsfull og bedre å jobbe med i vinter. Vi holder således fast ved tanken om at han kan bli en veloppdragen og dyktig traver.

Selv om han er svalig Hassel-hingst anno 2017 har Lars 3 andre jevngamle hingster til ham slik at han har godt kompaniskap til å bli sterk. Lars har blant andre Alm Herakles i denne flokken.

Stamtavle og oppbygging

Som man ser under, lite farge i tablået. Hassel Jahn danner svært lave 4.9 i innavlskoeffisient.

Som nevnt tidligere er Haukeli Hildur vår eneste Elding-frie hoppe. Forøvrig havner Elding helt nede som tippeoldefar i stamtavlen, mens Jærvsøfaks henvises til 4.generasjon.

Vi får dog gjort noen høyinterressante perifere matcher. Som nevnt under presentasjonen av Haukeli Hildur så har hoppen en kjempe-trumf i morslinjen sin i form av Elene Best som er helsøster til avlskongen Jahn Sjur. Det stopper dog ikke der. Derbyvinner Jahnuar er også helbror av Elene Best.

Søskenflokken til Jahn Sjur, Jahnuar og Elene Best inkluderer også flere interressante hester. Ljønna gav nemlig også Marinus 28 seire, Lara 12 seire, Kark 22 seire, Lille Marius 9 seire og Knaust 27 seire. Etter vår mening må Ljønna(mor til Elene Best) være den beste avlsmerra noensinne. Mor til Ljønna er Grasiøs som også gav kaldblodssporten Steggbest.

Vi rører altså nå ved den direkte morslinjen til Haukeli Hildur. Kombinasjonsmessig rammer vi begge helbrødrene kjønnsbundet hos Tomeld Ø.K. I tillegg til at vi treffer Marinus på slengen. Vi har således maksimert trumfen våres. Det skal dog innvendes at Tomeld Ø.K. var ubrukt i avlen ta vi tok tak i ham så vi er selvsagt inne i et sjansespill.

Det sagt så tenderer hingster med så sterke stammer å levere. «Minuset» til Tomeld dog er at siden han er ukommersiell så får han ikke inn de beste hoppene. Dermed kommer han aldri til å komme høyt opp på hingstestatistikkene heller.

Som ukommersiell oppdretter kan vi uansett tillate oss å korrigere verdien på både hoppelinjer og avlshingster til fordel for det vi mener er meningsfullt. Vi søker etter det vi tror gir best mulig forventning i løpsbanen, og ikke det som gir mest mulig pling i kassa på auksjonen når hvermansen skal ut og tømme lommeboken.