Vinvaras æresløp

Vinvaras æresløp

Lørdag 13.juni er det duket for Vinvaras æresløp. Feltet samler sammen godt og vel halvparten av årgangens beste hopper. Aldersklassen for de som er født i år 2016 er med grei margin det beste opplaget av hester som noensinne er avlet fram i norsk travsport. Som eiere av Lyngås Alfa er vi mildt sagt skuffet over at det kjøres med en redusert premiematrise denne helgen. At Guttorm Brekkes pokalløp er borte, og at vi heller ikke får kvalifisert oss til Veikle Balder Cup er tungt å svelge så det blir ikke snakk om å drive fram noen ny kaldblodshoppe i framtiden, spesielt nå som premiesjansen er historie. Løpsutskrivningen med 4 distanser i Vinvaras æresløp har kokt seg ned til 3+7+0+2. I helgens løpsanalyse vil vi vurdere mye spilte hester strengt.

1 Rappoda er totalt undervurdert denne gangen. Selv om hun f.eks. ikke var så mye å skryte av 6.november på Bjerke da hun kom i mål på 3.plass, viste hesten i det påfølgende løpet at bor mye i henne da hun ble uplassert på Klosterskogen! Distansemessig står hun svært gunstig til. Selv om hun ikke er like vass som Dronning Af Sola, Lyngås Alfa og Briskeby Anna så kan hun meget vel slå til i feilfri utgave for mester Høitomt ved hjelp av sitt konkurransefortrinn. Om det  går i trav er det trolig tet som gjelder, alternativt er det lederrygg. Hun rapporteres behandlet, og her vil Høitomt prøve å lede så lenge det går. Et særdeles godt kjøp i til rundens prosenter!

2 Valle Grid er et flott talent. Dessverre har dog Olav Mikkelborg gjort sitt til at hesten har fått det unødvendig tøft denne våren. Det hjelper jo heller ikke på at hun ble steintøft meldt i Bergen sist. Ved den anledning ble det en fryktelig førsterunde så at galoppen kom på vei inn mot siste svingen da hun fikk beskjed om å grave dypere med melkesyre til ørene var ikke noe å si på. Denne gangen meldes det fra trenerhold at det blir en tyngre balanse grunnet galoppen sist så der i gården har man tydeligvis en annen oppfatning av galoppen. Starthurtighet kombinert med godt talent og ivrige kusker er dessverre noe som brenner mange hopper i tidlig fase av livet. Denne gangen er det Tom Erik Solberg opp, og forhåpentligvis sikler han etter lederryggen selv om hesten er svært startrask.

3 B.B. Solrun er ubegripelig mye spilt. I TGN er hun førstetippet, og de tror dessuten at hun tar teten. Ekvipasje 3 har i dette løpet har 2 stjernekusker innenfor seg, og ikke minst 2 ekstremt startraske hester ved sin side. Den eneste måten B.B. Solrun kommer først opp til 500m er hvis hest nummer 1 og 2 blir strøket eller galopperer. Videre melder Erlend Rennesvik at hesten knappest tåler frisk luft så noe tet-kjøring er nok den sikreste måten å ikke få noen premie. Det som har satt fyr i markedet må jo være at treneren fabler om at hesten går 1.27(strek-tid). Dette er jo en galskap-uttalelse av dimensjoner. Skal man ha lov til å snakke om tider så må det jo være snakk om tider hoppa kan animere selv? Hesten er i skrivende stund streket på 22% med 7-sifret omsetning. Dette er jo en gavepakke til spillere med hjerneceller. Her er det jo bare å stå over og heller ta imot gaveoddsen denne uttalelsen har laget på noen av de øvrige hestene. Måten B.B. Solrun kanskje kan vinne dette løpet på er vel om Rennesvik tar økonomitoget langs listen mens de tøffeste hoppene i løpet har godt med utur. Om noen var i tvil så har vi sett at Solrun har kommet til mål med krefter spart i utallige repriser de 2 siste løpene sine.

4 Dronning Af Sola blir rundens PR-hest etter å ha imponert i sin siste start på Forus. Natalie viser med denne hesten at hun er en fremragende trener. Vi skal dog helle litt kaldt vann i blodet på hete spillere med tanke på at hun kommer til å få masse kryss på seg. Hesten er fryktelig treig første 500m, og dronningen er også skamtung å bytte posisjoner med. Det siste kommer til å være et mye større problem i et slikt tøft løp hun stiller i her. Dette er ikke som på Forus eller løpene som er gått i lavere grunnlag. Hadde det vært mulig å greit sveive hoppa enkelt fram i dødens så hadde dette vært en het vinnerkandidat med tanke på at hun går som toget når hun først er i gang. Denne gangen lukter det dog for langt fram eller at hun blir opphengt hele veien om det satses direkte…

5 Sjø Stjerna ble tildelt dette løpet av stallen på bekostning av hester som kunne hatt mye større vinnersjanse. Således får man tro at hoppa er stål-preppet for oppgaven med tanke på at dette løpet synes å være både julaften, påske og hele sulamitten mtp på å vinne noe av betydning i år. Slik vi leser løpet er hesten en solid dødens-kandidat da vi tror hun er blant de raskeste ivei fra tillegget. Der ute vil hun møte på strekhester som alle skal gå i førstesporet. Vårt inntrykk er at hesten er av det myke slaget. Stjerna burde jo f.eks. helt klart holdt unna for Stjerne Tore sist for å få tommel opp. Siden hesten har høyst begrenset vinnersjanse i dette selskapet, og samtidig blir streket på om lag 6% så er det urimelig å bruke penger på dyret.

6 Briskeby Anna tror vi er blant feltets aller tøffeste! Om hun er fokusert på startsiden bør det kunne bli et fint utvendig par. Ifjor var hoppa involvert i masse utur i flere løp, men hun hadde gliden på sin side i E.C. Koren Lunds minneløp, hvor hun stormet unna i overlegen stil. Den godeste Anna bremset seg over i galopp under årsdebuten, men denne helgen er det ny start og nye muligheter. Går det i trav så er dette en hest som er tøff i den enden premiene deles ut. På minibanen ser hun ut til å få et kremløp.  Fredags kveld ser dette ut som helgens beste kjøp!

7 Lyngås Alfa har bein i nesen. Vi håper håper at vi klarer å slå henne ut i full blomst i tiden som kommer. Hun står nå med 2 seire i billige omgivelser. Etter siste starten tok vi en uhyre sjelden veterinærsjekk, og det viste seg å være lurt. Hesten hadde nemlig en luftveisinfeksjon, og hun ble således satt på antibiotika omgående. Veterinæren påpekte at hun fylte høyre framkne, men da vi bøyde henne virket det ikke å plage henne nevneverdig så behandling var ikke noe tema. Hoppa vår har hengt ørlite høyretom i år uten at vi har noen god forklaring. Inn mot denne starten tror vi hun skal være godt restituert og klar til å slåss uten at hun er i noe «Derby-form». Vi anser det som et stort pluss at kusken har fått kjørt et løp med hesten. Alle som har kjørt henne har poengtert at det er Alfa omega å kjenne individet. Forhåpentligvis kan det slippes litt mer opp denne gangen, men hovedfokus er uansett å kjøre i trav og på sikkerhet. Det ligger an til en posisjon godt bak i feltet da vi tapte sporlottoen. Om vi vil se lyst på dette så slipper vi i hvert fall dødens fra start, og normalt har vi muligheter til å holde Dronning Af Sola bak oss eller innenfor oss. Kusken er god til å improvisere, og i dette løpet kan taktikken bli litt hva som helst…Drømmen hadde vært et greit utvendig par i rygg på f.eks. Briskeby Anna. Med tanke på at hesten kun har vist opp toppen av isfjellet hva angår kapasiteten så er hun nokså undervurdert i spillet denne runden…

8 G.G. Anna har fordel av å volte motsatt. Spor 5 er uansett trangt nok. Hoppa er tøff og tåler nok å bli brukt av Hop inntil videre…Slett ikke umulig at Vidar gynger henne inn til en bra plassering for distansen står hun.

9 Aske Eira er ekstremt hardt ute. Med tanke på at hoppa er startrask og dermed vil kunne befinne seg et stykke framme i feltet underveis så burde nesten Per Oleg Midtfjeld utstyres med varseltrekant og flomlys. Slett ikke umulig at feltet kløyves dønn i to så her får kuskene være ytterst varsomme for å ikke bli tatt av en splitt.

10 Alonso Sol vant et billig løp i Sverige sist, men stilen var uansett oppløftende etter at Ohlsson fikk kjørte som han ville underveis. I dette selskapet er hesten sjanseløs, men forhåpentligvis kan hoppa komme inn sammen med gjengen om hun fortsetter utviklingen.

11 Stas Eldi hadde vant Oaks ifjor til tross for strul på startsiden. Hoppa har vært ute på lokalbanen, og kusken tror hun skal kunne rekordforbedre seg dramatisk. I motsetning til Brenne Berna tror vi denne hesten står for en litt jobbig tur. Overraskende lite spilt fredags kveld, men kanskje endrer det seg på lørdag…Vårt gjett er at hun blir marginalt underspilt eller lander på nøytrale prosenter når det hele drar seg til…Nøytrale prosenter er i vår bok drøye 20%.

12 Brenne Berna er trolig den hesten som har mest fordel av en lettsprungen bane til tross for at Tjomsland synes å uroe seg over banen. Sannsynligvis er det tillegget som uroer han, men det skal han neppe frykte allverden. Etter aller solemerker sitter hestene på 60m klistret i de på 20m ila første svingen. Det er toppfarten som er forcen til denne hoppa. Vi innbiller oss at dette er en hest som kun kan gå på ett drag, mens vi tror hun er iskald om det må jobbes litt i løpet. Som feltets klart raskeste hest på en lettsprungen bane hvor det trolig blir flere hester som feiler seg bort så kan dette meget vel gå veien. Faren ved å sitte bak underveis er om feltet deles i to ved at for svake hester ikke ønsker å innfinne seg ved listen eller at 3.sporet fylles opp med gyngehester 700m igjen. Med sin dokumenterte form bør Berna stå for over 30% av spillet, men ikke særlig mer…

 

Oppsummert: 

PR-en rundt Dronning Af Sola og B.B. Solrun gjør at de 2 hestene på 60m ikke får overdrevent mye kryss på seg som først tenkt. Streker man kun for hestene 1 Rappoda, 7 Lyngås Alfa og spesielt 6 Briskeby Anna så genererer man positiv forventning for lommeboken. Om 11 Stas Eldi blir spillbar eller ei kommer an på hva de store opinionslederne lirer av seg…

For ordens skyld rankes vinnersjansene slik:

12-116-1-7-4-3-5-2-8-10-9